Pełnoziarniste ciasto dyniowe

Smaczne i zdrowe ciasto, idealne jako II śniadanie do szkoły/pracy lub deser. Jest wilgotne, nie za słodkie, a przy tym ma cudowny korzenny aromat, akurat na tę porę roku. Dodatki do ciasta można dowolnie modyfikować. Zdecydowanie warto wypróbować!

ciasto dynioweSkładniki:

- 1, 5 szklanki mąki pełnoziarnistej mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka sody,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki kardamonu,
- 1/2 łyżeczki mielonej wanilii,
- 1 szklanka purèe z pieczonej dyni
- około 210 ml szklanki mleka kokosowego
- 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
- skórka otarta z 1 pomarańczy,
- 1/2 szklanki suszonych śliwek/moreli/wiśni/jabłek pokrojonych

Przygotowanie:

W jednej misce wymieszać ze sobą mąkę z cukrem, sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawami,
w drugiej dyniowe purèe, z mlekiem kokosowym, sokiem z cytryny/octem jabłkowym i otartą skórką z pomarańczy. Następnie połączyć ze sobą suche składniki z mokrymi i dobrze wymieszać. Dodać suszone owoce i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Gotową masę przelać do prostokątnej formy – keksówki- wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piec około godziny.